Textul de mai jos a fost preluat din prima ediție a revistei hobBIT, numărul 1 pe 1991. Din considerente istorice am decis că merită nu doar locul lui pe acest blog, dar și a nu se pierde în istoria obscură a acestei reviste. Eseul explică motivația din spatele nașterii Clubului Român de Calculatoare, la formarea căruia dl. Mircea Dumitrescu a ajutat. După ce îl parcurgi, întoarce-te la articolul principal; dar dacă n-ai treabă cu asta, în schimb, te invit să citești un text cu adevărat fulminant, al doilea scris de acest autor pentru revista hobBIT.
Ce vrem noi?
Ce-am urmărit prin înființarea, în anul 1987, a CLUBULUI ROMÂN DE CALCULATOARE?
Am vrut, în primul rând, să divorțăm de modul anacronic, vetust, devenit tradițional, de a înțelege și practica tehnica învățării, dominată mai ales după reforma învățământului din 1948 de practici primitive: expozițiunea, descriptivismul, memorizarea, redarea fidelă, în sens doar cantitativ, a informației.
Am vrut, vrem și vom voi să trezim inteligențele din starea lor somnolentă, de apatie, de expectativă, de indiferență, de pasivitate, de blazare. Să le dăm un sens, o direcție. Să devină creatoare și prin aceasta, să se bucure de forța lor.
Și instrumentul cel mai potrivit ni l-a oferit tehnica modernă.
CALCULATORUL
Dar nu ca scop în sine, ci ca instrument de trezire, de impulsionare, de stimulare, de incitare, de învățare. Relația dintre noi și calculator este una de comunicare, de colaborare, de informare, de învățare.
MEMORIZARE+GÂNDIRE LOGICĂ=MIRACOL
Această conviețuire activă, dinamică, ne permite să trăim într-o atmosferă, într-o ambianță de febrilitate, de neliniște spirituală.
CREATIVITATE
De la joc la programare pentru învățământ, pentru diverse intreprinderi și instituții, iată largul registru în care inteligențele noastre, inteligențele voastre, se întrec într-o elevată BUCURIE a autodepășirii.
AUTOCUNOAȘTERE ȘI CUNOAȘTERE
De la insignifiantele date ale banalului aparent la dezinvoltura gestului și actului filosofic.
AM DEVENIT, SUNTEM ȘI VOM FI O FORȚĂ!
Mircea Dumitrescu, Casa de Cultură a Studenților