Kung Fu Panda Univers Cinematic Complet

Ce serie minunată de filme animate! DreamWorks dă lovitura cu primul Kung Fu Panda - un succes financiar ce câștigă inimile fanilor datorită spectacolului vizual și umoristic. Nu e de mirare atunci că vom primi chiar și Kung Fu Panda 6! Asta pe lângă multe alte scurt-metraje, seriale și bonusuri video. Trebuie felicitat și Jack Black care dă viață ursului panda cu al său fler vocal exuberant.

kung fu panda wide poster imagine
Skadoosh!

Există: 3 filme, 3 seriale, 5 scurt-metraje, 2 micro-serii. Stau să apară: 3 filme. Hai să luăm pe rând piesele din universul cinematic Kung Fu Panda (mă amuză faptul că acest lucru chiar există) și să decidem ce merită și ce nu merită văzut.

Kung Fu Panda (2008)

Primul, originalul, și fără urmă de îndoială cel mai bun din serie. Kung Fu Panda a fost un mare succes financiar, dar și o mare reușită a animației și entertainment-ului, reușind să îmbine un umor încă fresh, scene de kung fu (wuxia) foarte ingenioase, animație de calitate, și un scenariu foarte bun, cu note spirituale excelent presărate. Un masterpiece al animației moderne căruia nu reușesc să-i găsesc cusur și care a intrat lejer în topul celor mai bune animații din toate timpurile. Vă sugerez să revizionați intro-ul  de mai jos în loc de trailer ca să vă amintiți cât de super a putut să fie această animație.


Netflix (HD), Prime (SD, HD), Cărturești (DVD), eMAG (DVDBlu-Ray)

Kung Fu Panda: Secrets of the Furious Five (2008)

Secrets of the Furious Five este un scurt-metraj lansat la scurt-timp după primul film și merită văzut pentru că menține aproape aceeași calitate video și umoristică, dar vine și cu niște noutăți despre cei 5 parteneri ai lui Po; totul povestit chiar de către el unor mici recruți iepurași. Se găsește ca unul din două episoade pe Netflix în colecția Awesome Secrets Collection. Al doilea recomand să fie văzut mai târziu. 8/10.


Legend of the Legendary Warrior (2008)

Legend of the Legendary Warrior este o micro-serie animată într-un stil diferit, simplist, menită să celebreze lansarea primului Kung Fu Panda. În mare parte doar reimaginează scene deja știute fără să aducă ceva memorabil. Animația e destul de statică și chiar meh. Poate fi văzut pe YouTube gratis. Nota 4.



Kung Fu Panda Holiday (2010)

Holiday Special e un scurt-metraj cât un film. Sau zici că face parte din primul Kung Fu Panda pentru că are totul la același nivel, fără excepție; aceleași voci, același suflet, același umor. Am râs și m-am distrat timp de 26 minute. E pe Netflix aici și trebuie văzut. 9/10.


Kung Fu Panda: Legends of Awesomeness (2011-2016)

LOA este o serie TV produsă în colaborare cu Nickelodeon și se vrea a fi o continuare a primului film în care vedem fel și fel de aventuri ale lui Po și echipa în zona Valley of Peace. Are 3 sezoane care totalizează 78 episoade a câte 22 minute. Nu sunt aceleași voci din filmele principale, dar înlocuitorii fac o treabă bună. Cu toate astea am rezistat doar la primele 3 episoade și apoi am mai browse-uit pe ici pe colo până la ultimele episoade. Concluzia e că Legends of Awesomeness e un desen animat excelent pentru copiii sub 14 ani. Nota 7.


Kung Fu Panda 2 (2011)

Kung Fu Panda 2 a scăzut câteva trepte în părerea mea, a avut o estetică un pic prea metalică și overall nu a mai lovit așa tare. Dar distrează în continuare și la a treia revizionare, iar la box office a spart recorduri. S-a simțit și faptul că datorat succesului primului se trebuia găsită o formulă care să permită o mulgere cât mai lungă. Și astfel filmul numărul doi nu a mai avut o mie de lucruri care se întâmplă, ci o direcție mai singulară, episodică chiar. Totuși, de revăzut și nota 7.


Netflix (HD), Prime (SD, HD) Cărturești (DVD), eMAG (DVDBlu-Ray)

Kung Fu Panda: Secrets of the Masters (2011)

Secrets of the Masters este al doilea episod din colecția Awesome Secrets Collection de pe Netflix și vine să ne prezinte un istoric al maeștrilor Thundering Rhino, Storming Ox, și Croc, dar și a simpaticului Oogway. Lansat alături de edițiile DVD și Blu-ray ale Kung Fu Panda 2, SotM trebuie văzut pentru că menține calitatea cu care ne-au învățat filmele principale și adaugă la mythos-ul animației informații relevante. Nota 7.



Kung Fu Panda: Secrets of the Scroll (2016)

Lansat în preajma Kung Fu Panda 3 și disponibil pe Netflix separat față de celelalte două intrări din seria "Secrets", of the Scroll creează legătura între cum au ajuns cei 5 să fie o echipă datorită lui Po, iar acesta din urmă să se îndrăgostească de kung fu. Simpatic animat și de văzut, singura mare critică ce i-o aduc este că schimbă un pic ceea ce ni s-a spus în Secrets of the Furious Five. Disponibil și pe YouTube aici. 7/10.



Kung Fu Panda 3 (2016)

Filmul numărul 3 reușește să se întoarcă la linia trasată de primul și să ofere în proporții rezonabile atât umor, distracție cât și o parte de spiritualitate care în filmul doi a cam lipsit. Readuce și pe Oogway, un personaj care fanii cred că vor să fie prezent în toate filmele, măcar într-o mică măsură; dar introduce și alte personaje noi super simpatice, unul dintre ele fiind dansatoarea Mei Mei, jucată vocal excelent de Kate Hudson. Nota 8.



Netflix (HD), Prime (SD,HD), Cărturești (DVD, BD, 2D+3D), eMAG (DVD, BD2D+3D)

Panda Paws: A Mei Mei Mini Movie (2016)

Panda Paws este un scurt-metraj care are în prim plan personajele Mei Mei și Bao din Kung Fu Panda 3. Inițial s-a vrut a fi un fel de prolog al filmului, dar a fost ulterior lansat ca un bonus pentru versiunea de DVD, Blu-ray, și Digital HD. Prezintă personajele anterior-menționate în timpul audiției lui Mei Mei. Are 2 minute și cu greu l-am găsit pe YouTube. Nota 5.



Pandiva (2016)

PANDIVA este o micro-serie de marketing pentru Kung Fu Panda 3 ce o are în prim-plan pe Mei Mei în 4 filmulețe lansate online. Delicioase, mult prea scurte și mult prea funny. Nota 9.

Ep. 1 - "Welcome, from Mei Mei to You" (1:12)
Ep. 2 - "Beauty Bear Necessities" (1:37)
Ep. 3 - "Fit, Fab and Strong the Mei Mei Way" (1:57)
Ep. 4 - "Be A Fashion Pan-DO!" (1:23)

În alte trei filmulețe de reclamă îl avem și pe Po alături de Mei Mei, și sunt extra caraghioși împreună:


Kung Fu Panda: The Paws of Destiny (2018-2019)

Aici avem 26 de episoade de 23 de minute mult mai apropiate vizual de calitatea filmelor. Serialul este realizat pentru platforma Amazon Prime Video, dar poate fi găsit în întregime și pe site-ul ăsta gratis, cu mențiunea să bifați audio-ul pe engleză. Al doilea sezon ar trebui să vină în 2022, dar e incert dacă va mai exista mai mult de atât. Am urmărit suficiente episoade cât să vă pot relata că e un pic mai bun ca primul serial (Legends of Awesomeness), datorat și faptului că se învârte în jurul unor 4 noi personaje, niște copii panda pe care Po trebuie să-i învețe kung fu. Deși povestea e o reciclare (decentă) a scenariului din Kung Fu Panda 3, poate să producă interes și celor mai maturi. 7.5.



Kung Fu Panda: The Dragon Knight (2022-)

În Iulie 2022 Netflix ne surprinde cu o nouă serie de animație ce-l readuce și pe Jack Black în vocea lui Po, spre deosebire de celelalte seriale. Foarte multe nu prea sunt de spus, mai ales că încă nu l-am bifat, dar recenziile spun că e undeva la mijloc; adică încă o mulgere mediocră a francizei, care cel puțin copiilor s-ar putea să le fie pe plac. Poți să-i dai o șansă aici.


Kung Fu Panda 4 (2024)

Încă așteptăm noutăți despre această nouă iterație, dar feeling-ul ne spune că sigur va fi ceva distractiv. Până atunci avem suficiente alte opțiuni listate mai sus cu diverse variante de vizionare sub fiecare. Iar despre Kung Fu Panda 5 și 6 putem spune doar că vor exista.


Note finale

Dar stai! Există cumva căni, figurine, păturici, tricouri, carcase de telefon, hanorace și chiar și adidași cu Kung Fu Panda?! Ei nu mai spune! Chiar și-un mouse, oarecum?! Și unde domne pot găsi așa ceva? Chiar pe eMAG-ul nostru autohton? Da, domnule drag! Bagă un click aici și vezi ce are de oferit marketplace-ul românesc când vine vorba de simpaticul urs panda. Shakabooie!
Previous Post Next Post